Шесто мъжко отделение, в което се лекуват алкохолни и наркотични зависимости

...
Шесто мъжко отделение, в което се лекуват алкохолни и наркотични зависимости
Коментари Харесай

Отделението за зависимости в Психиатричната болница в Раднево отново е пълно

Шесто мъжко поделение, в което се лекуват алкохолни и наркотични зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево още веднъж е цялостно. Това сподели за " Фокус " началникът му доктор Иван Добринов. Той посочи, че пациентите с рискови прояви към този момент са към половината от общия брой.

" И това се случва при неналичието на защита и злокобния дефицит на личен състав. Към 03.07.23 година броят на болните, настанени от съда на наложително лекуване по Закона за здравето е бил 18. Тези с наложително лекуване по Наказателния кодекс са трима, а други петима са били изпратени за освидетелстване с определение на Районен съд. Не броим тези, изпратени по неотложност за хоспитализация и след това останали на непринудено лекуване ", добави доктор Добринов.

По думите му казусът на психиатриите в България са доста. " Липсва една цялостна система за обсег на хората, които се лекуват. Много постоянно тези хора остават по улиците като клошари. В болничното заведение дават чудесни резултати до момента в който ги лекуваме, само че когато излязат на открито няма служби, които да ги поемат. Диспансеризацията беше унищожена още преди повече от 20 години. На нейно място трябваше да бъде построена обществена услуга " Водене на случай ", при която обществен служащ или здравна сестра наблюдават придвижването на пациента в системата, само че в действителност такава система в България не беше основана и нашите пациенти, откакто излязат от болничното заведение, са оставени сами на себе си или на техните близки, доколкото те биха могли да упражнят някакъв надзор ", сподели доктор Добринов.

Той добави, че липсват стратегии за ресоциализация на болните и доста постоянно те циклират, т.е. влизат при в лечебно заведение, стабилизират ги, изписват ги и след няколко седмици или месеци те са още веднъж във влошено положение и ги водят с полиция, белезници или решения на съда за хоспитализация. " Има пациенти, които прекарват повече време в психиатричните лечебни заведения, в сравнение с на открито. Другият доста заплашителен проблем е, че околните се научиха да ги хоспитализират наложително и след това " не помнят " да си ги приберат назад. Оказва се, че тези хора са оставени и не са в положение да се грижат сами за себе си, няма обществена работа, която да извършва тази роля, а изключително тежък е казусът за подвластните хора - алкохолици и наркозависими, тъй като за тях пък въобще няма никакви услуги ", сподели началникът на мъжкото поделение за подвластни.

Д-р Добринов посочи, че отделението още веднъж е цялостно. " Имаме няколко признати в извънредно тежко положение, имаме човек, който е изцяло кьорав, буйстващи пациенти, с шизофееноподобни психози от опиати. Така че случаите са всекидневие, само че за наслада нямаме тежки, по-скоро рутинните действия по преодоляване на експанзия, с които сме привикнали ", сподели доктор Добринов и още веднъж моли да бъде назначена защита на Психиатричната болница , която да управлява достъпа до лечебното заведение.

Рени АТАНАСОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР